Varroa har sedan 2000-talet förekommit i Tornedalen samt i Kalixtrakten. Spridningen dit tros ha skett österifrån. 2017 påträffades varroa i Piteå och tros ha funnits där i flera år. 2018 konstaterades den i Gällivare, 2019 rapporterades varroa i Umeå. 2020 konstaterades varroa i Boden och ett område längs Lule älv. I Luleå konstaterades varroa på ett flertal ställen 2021, där gäller det nya restriktionszonerna runt drabbade bigårdar. Vitådalen drabbades 2024 och större delen av Luleå är nu drabbad. I Råne- centralort /dalgång, Älvsbyn och Arvidsjaur har ingen varroa konstaterats även om den troligen redan kan finnas där.
Enligt drabbade biodlare är inte varroa så stort bekymmer, kanske beroende på det långa yngeluppehållet vintertid och att det är så glest mellan bigårdarna, men de första åren brukar gå hårt fram bland bisamhällena. Utan effektiv bekämpning dör bisamhällen på grund av höga virusangrepp. Det gäller att tillämpa drönarutskärning som grund i bekämpningsarbetet samt att hålla koll på angreppsgrad och behandla först då tröskelvärden överskrids, inte före. Viktigt är att kontrollera angreppsnivån flera ggr per säsong, minst tre ggr för att vara något så när säker. Tänk på att tex. myror ser nedfallet kvalster på varroabricka som mat och tar med det hem till stacken. Säkrast är därför att varva med skakburks-kontroll var annan gång till dess varroa är konstaterad.
För att förhindra vidare spridning av varroa, tänk på att följa gällande smittskyddslagstiftning (länk)!
- Flytta/köp inte bisamhällen från smittförklarade områden (restriktionszon) till icke-smittade områden,
- Köp inte drottningar från smittförklarade områden till icke-smittade områden utan att de skickas via SLU för varroakontroll
- Hjälp till genom att göra fler avläggare så att produktionen kan ske lokalt och efterfrågan på bisamhällen kan tillgodoses lokalt.
Kontakta din biodlarförening för närmare information om bekämpning av varroa!